serwis nagrzewnic mobilnych
i kilka lub kilkadziesiąt urządzeń łączone działają w odniesieniu do kilku lub kilkunastu punktów pomiaru temperatury, dzięki czemu każde źródło energii, promiennik czy nagrzewnica, może bezpośrednio reagować na lokalne wahania temperatury.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Centralne_ogrzewaniewęgiel i jego pochodneOgrzewanie spalinowe Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to: materiały stałe: węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks) inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.) materiały gazowe: gaz miejski gaz ziemny mieszanka gazów: propanu i butanu, materiały ciekłe: ropa naftowa lub olej opałowy. Piec opalany węglem ? izbowy Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/OgrzewanieO ekologicznym ogrzewaniu domów Dziś zastanowimy się nad tym, jak można w ekologiczny sposób ogrzewać dom. Nie ma tu znaczenia, czy jest to mały dom o powierzchni na przykład stu metrów kwadratowych, czy wielopoziomowy budynek, w którym może zamieszkać chociażby kilka rodzin. Trzeba wziąć tu pod uwagę fakt, że palenie w piecu powoduje powstawanie smogu, którym najbardziej trują się osoby przebywające najbliżej miejsca emisji szkodliwych gazów. Mówiąc inaczej – mieszkańcy palący węglem w sposób nieodpowiedni po prostu sami się trują. Można to porównać do palenia papierosów. Alternatywą są ekologiczne ogrzewania domów, zwłaszcza ogrzewanie podczerwienią. Jest to sposób całkowicie wygodny, który daje możliwość nie tylko oszczędności czasu, ale także pieniędzy. Zdecydowanie warto zainteresować się ogrzewaniem podczerwienią!
i kilka lub kilkadziesiąt urządzeń łączone działają w odniesieniu do kilku lub kilkunastu punktów pomiaru temperatury, dzięki czemu każde źródło energii, promiennik czy nagrzewnica, może bezpośrednio reagować na lokalne wahania temperatury.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Centralne_ogrzewaniewęgiel i jego pochodneOgrzewanie spalinowe Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to: materiały stałe: węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks) inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.) materiały gazowe: gaz miejski gaz ziemny mieszanka gazów: propanu i butanu, materiały ciekłe: ropa naftowa lub olej opałowy. Piec opalany węglem ? izbowy Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/OgrzewanieO ekologicznym ogrzewaniu domów Dziś zastanowimy się nad tym, jak można w ekologiczny sposób ogrzewać dom. Nie ma tu znaczenia, czy jest to mały dom o powierzchni na przykład stu metrów kwadratowych, czy wielopoziomowy budynek, w którym może zamieszkać chociażby kilka rodzin. Trzeba wziąć tu pod uwagę fakt, że palenie w piecu powoduje powstawanie smogu, którym najbardziej trują się osoby przebywające najbliżej miejsca emisji szkodliwych gazów. Mówiąc inaczej – mieszkańcy palący węglem w sposób nieodpowiedni po prostu sami się trują. Można to porównać do palenia papierosów. Alternatywą są ekologiczne ogrzewania domów, zwłaszcza ogrzewanie podczerwienią. Jest to sposób całkowicie wygodny, który daje możliwość nie tylko oszczędności czasu, ale także pieniędzy. Zdecydowanie warto zainteresować się ogrzewaniem podczerwienią!